Περιγραφή
Παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό τυρί,Π.Ο.Π το οποίο παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Μυτιλήνη,από πρόβειο γάλα ή από μίγματά του με κατσικίσιο.Έχει ιδιαίτερα κυλινδρικό σχήμα και το βάρος του είναι περίπου ένα κιλό.Ωριμάζει για τρεις τουλάχιστον μήνες σε υπόγειες αποθήκες και δροσερούς θαλάμους.Είναι γνωστό και με το όνομα “κεφαλάκι”.Οι παλαιότεροι το διατηρούσαν σε ελαιόλαδο,για το λόγο αυτό άλλωστε ονομάζεται “λαδοτύρι”.Έχει μια ελαφριά πικάντικη γεύση,όχι αλμυρό,και σκληρή υφή.Η μέση σύστασή του είναι,μέγιστη υγρασία 38% και λίπος επί ξηρού 40%.Καταναλώνεται σαν τυρί επιτραπέζιο και σαν σαγανάκι αλλά αποτελεί μια πού καλή επιλογή και για τα ζυμαρικά.Δοκιμάστε λοιπόν αυτό το υπέροχο τυρί και αισθανθείτε την φυσική χλωρίδα της Μυτιλήνης στο πιάτο σας!