Κρόκος στίγματα (σαφράν-ζαφορά-σαφράνι)

Κωδικός προϊόντος: b7a78b1a47b9 Κατηγορία: Ετικέτα:

Περιγραφή

Ο Όμηρος,ο Ιπποκράτης,ο Θεόφραστος και άλλοι το χαρακτήριζαν ως το βασιλιά των φυτών.Ο ενδημικός κρόκος των ορέων της Κρήτης(crocus oreocreticus),μοιάζει πολύ με τον καρτραϊκό,αλλά φυτρώνει σε μεγάλο υψόμετρο και πετρώδη εδάφη.Το χρησιμοποιούν από τα μινωικά χρόνια και η φαρμακευτική του χρήση συνέχισε να κυριαρχεί και στα ρωμαϊκά χρόνια για την θεραπεία ελκών των γεννητικών οργάνων,αποθεραπεία τραυμάτων,την καταρροή των ματιών,ως κατάπλασμα της μήτρας και του πρωκτού.Τον θεωρούσαν αφροδισιακό,αλλά σε μεγάλες ποσότητες θεωρείται τοξικός.Τον 17ο αιώνα οι κάτοικοι της Ενετοκρατούμενης Κρήτης καλλιεργούσαν κρόκο σε ζαφοροκήπια  και τον χρησιμοποιούσαν στην μαγειρική,για φαρμακευτικούς σκοπούς και για να χρωματίζουν τα υφάσματα,αλλά και για να αρωματίζουν και να χρωματίζουν το τσίπουρο.Θα βρείτε στίγματα κρόκου Κρήτης σε συσκευασία των 3γρ.

ΣΥΝΤΑΓΗ:ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΑΡΑΚΑ,ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΣΑΦΡΑΝ(ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)

ΥΛΙΚΑ:450γρ φρέσκο αρακά(με την φλούδα),ή 235γρ (1 1/2φλυτζ. κατεψυγμένο),175γρ(1 ματσάκι) σπαράγγια,λίγες κλωστούλες σαφράν,2 κουταλιές ελαιόλαδο,1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 450γρ(2 φλυτζ)ρύζι για ριζότο,1 1/2λιτρο(6 φλυτζάνια) ζωμό λαχανικών ,30γρ κασέρι πικάντικο ξάνθης(ψιλοτριμμένο), αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Ξεφλουδίζετε τον αρακά σε πυρίμαχο μπολ.Αφαιρείτε τα ξυλώδη άκρα των σπαραγγιών και κόβετε τα κοτσάνια σε κομμάτια 3εκ.Τα προσθέτετε στο μπολ και τα σκεπάζετε με ζεστό νερό.Τα αφήνετε να μείνουν 3 λεπτά και στην συνέχεια τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη ώσπου να τα χρησιμοποιήσετε.Βάζετε τρεις κουταλιές βραστό νερό σε μικρό μπολ και προσθέτετε τις κλωστούλες σαφράν.Τις αφήνετε στην άκρη ώσπου να τις χρησιμοποιήσετε.Ζεσταίνεται το λάδι σε χοντρή κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι.Ρίχνετε το ρύζι και το μαγειρεύεται για 1′,ώσπου να γλασαριστεί.Στο μεταξύ βάζετε το ζωμό σε μικρότερη κατσαρόλα και το σιγοβράζετε.Προσθέτετε περίπου 4 κουταλιές καυτό ζωμό στο ρύζι,ανακατεύοντας συνεχώς.Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός,προσθέτετε άλλες 4 κουταλιές.Συνεχίζετε να προσθέτετε ζωμό,ανακατεύοντας έπειτα από κάθε προσθήκη,ώσπου να μαλακώσει το ρύζι και να αποκτήσει κρεμώδη υφή,για περίπου 25′.Προσθέτετε το σαφράν και το υγρό του μετά την προσθήκη περίπου του μισού ζωμού.Περίπου 5′ πριν ετοιμαστεί το ρύζι προσθέτετε τον αρακά και τα σπαράγγια ώστε να μαγειρευτούν με την τελευταία ποσότητα του ζωμού.Αποσύρετε το ριζότο από την φωτιά και προσθέτετε το κασέρι.Ανακατεύετε.Σερβίρετε αμέσως,πασπαλίζοντας το ρίζοτο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

error: Content is protected !!