Μετσοβόνε

Κωδικός προϊόντος: aff9c849bd6c Κατηγορία:

Περιγραφή

 

Το μετσοβόνε είναι ένα ημίσκληρο καπνιστό τυρί που κατασκευάζεται με την τεχνική της πάστα φιλάτα και φέρει το όνομα της πόλης όπου κατασκευάζεται,το Μέτσοβο.Έχει σχήμα κυλινδρικού μήκους 40cm περίπου,είναι κερωμένο με παραφίνη και δεμένο με σχοινί για να μπορεί να κρεμαστεί στα καπνιστήρια.Η μάζα του είναι χρυσοκίτρινη και έχει μικρές ακανόνιστες τρυπούλες.Παρασκευάζεται από απαστερείωτο αγελαδινό γάλα ή μείγμα με πρόβειο ή κατσικίσιο όχι πάνω από 20%.Τα λιπαρά του είναι στο 26% και το αλάτι του στο 2,8%.Ωριμάζει σε χαμηλές θερμοκρασίες για 5 μήνες περίπου και εν συνεχεία αφού καθαριστεί οδηγείται στο καπνιστήριο.Παραφινώνεται και πωλείται με το κιλό.Η μέση σκληρότητα της μάζας αντιστέκεται χαλαρά στα δόντια και το άρωμα του καπνού μαζί με αυτών των πρωτεϊνών του γάλακτος πλημμυρίζουν την μύτη.Στη γεύση είναι πλούσιο πάντα καπνισμένο και στο βάθος αναγνωρίζεις ξηρούς καρπούς.Τρώγεται σκέτο ή ψημμένο στην σχάρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν τυρί για πίτσα δίνοντας ένα υπέροχο καπνιστό άρωμα.Ένα τυράκι σχετικά πρόσφατο,το οποίο φτιάχτηκε τα τελευταία 30-40 χρόνια με την μεθοδολογία της πάστα φιλάτα και του ιταλικού προβολόνε από νέους τυροκόμους που είχαν εκπαιδευτεί στην βόρεια Ιταλία με δωρεά του βαρώνου Τοσίτσα.Από το ίδρυμα Τοσίτσα κρύβει μέσα του όλα τα μυστικά των βουνών της Πίνδου!Απολαύστε το κομμένο σε φέτες ή σε ολόκληρα κομμάτια.Πωλείται με το κιλό.

error: Content is protected !!