Περιγραφή
Άγριο μανιτάρι υψηλής διατροφικής αξίας το οποίο καρποφορεί από Μάιο εώς Οκτώβριο σε ξέφωτα και σε άκρες στα ελληνικά δάση,συγκεκριμένα της Ροδόπης.Το όνομά του το πήρε από τον ρωμαίο αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα,ο οποίος εκτιμούσε πολύ την αξία του.Περιζήτητο,νόστιμο και μεγάλης αξίας φαγώσιμο μανιτάρι και με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο,αλλά και μειωμένης θερμιδικής αξίας.Ικανοποιητική πηγή βιταμινών C,D Fe ψευδαργύρου και φωσφόρου,χαλκού και σελήνιο,σύμπλεγμα των βιταμινών Β και κάλιο.Βοηθά σε ένα υγιές δέρμα λόγω της ριφοβλαβίνης που περιέχει,στο πεπτικό και νευρικό σύστημα λογω της νιασίνης καθώς και στην παραγωγή ορμονών επειδή περιέχει παντοθενικό οξύ.Βέβαια θα το εκτιμήσετε και για τις γαστρονομικές αρετές του όπου η γεύση του θυμίζει στρείδια και φρούτα της θάλασσας!Κορυφαίο φαγώσιμο είδος από τα βουνά της Ροδόπης,θα το βρείτε σε συσκευασία των 40γρ αποξηραμένα τα οποία αντιστοιχούν σε 500γρ φρέσκα.Για να τα μαγειρέψουμε,τα ξεπλένουμε με λίγο κρύο νερό.Κατόπιν,εάν πρόκειται να τα σωτάρουμε,τα μουλιάζουμε για λίγα λεπτά,τα στύβουμε και κρατάμε το ζουμί,το οποίο αργότερα προσθέτουμε στο φαγητό.Αν πρόκειται να τα προσθέσουμε στο φαγητό που ήδη βράζει,παρακάμπτουμε το μούλιασμα.Χρόνος βρασίματος 20′.Νοστιμότατο,άγριο από τα βουνά της Ροδόπης!!