Ανάλατα καρύδια Ευβοίας bio

Description

Aνάλατα ωμά καρύδια από το Αρτεμίσιον Εύβοίας.Επίσης υπάρχουν και χύμα καρύδια συμβατικής καλλιέργειας από τον Όλυμπο,την Κρήτη και την Εύβοια,τα οποία τα βρίσκεται μόνο στην εποχή τους,δηλαδή από τον Νοέμβριο περίπου εώς και τα μέσα Ιανουαρίου ενώ τα βιολογικά υπάρχουν σχεδόν όλο τον χρόνο.Πλούσια σε ω3 ενισχύοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού.Καταναλώνονται εκτός από ωμά και μέσα σε σαλάτες.Πλένουμε και κόβουμε ρόκα και ντοματάκια βιολογικής καλλιέργειας σαλάτα.Μέσα βάζουμε κασέρι πικάντικο Ξάνθης σε κυβάκια,γκότζι,αμύγδαλα και σύκα κομμένα.Κόβουμε και ένα αγγουράκι σε φέτες.Αντί για κασέρι μπορούμε να κόψουμε σε τεμάχια την πέστροφα από τον Ορχομενό η οποία έχει γεύση καπνιστού σολωμού.Αντί για λάδι περιχύνουμε την σαλάτα μας με βαλσαμέλαιο(βαλσάμικο ξύδι με μέλι).Η σαλάτα μας είναι έτοιμη απολαμβάνοντας έτσι ένα συνδυασμό super τροφών.Οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν το καρύδι κάρυον βασιλικόν ή κάρυον περσικόν,από την λέξη κάρα,που σημαίνει κεφάλι, και λόγω της υποτιθέμενης προέλευσής τους,είτε ως βασιλικό δώρο είτε ως κάτι νεοφερμένο στη χλωρίδα από την γόνιμη Περσία.Ήταν σύμβολο γονιμότητας και θεωρείται ως ανώτερης ποιότητας ξηρός καρπός καθώς δεν χρειάζεται ψήσιμο ή αλάτισμα για να αναδειχθεί πλήρως η γεύση του.Αποτελεί πολύ καλή πηγή σιδήρου και βιταμίνης B και πλούσια σε φώσφορο και μαγγάνιο.Η Ελλάδα είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς καρυδιών παγκοσμίως.Τα καρύδια αποτελούν ένα κατ εξοχήν σνάκ,αλλά εμφανίζονται και σε δεκάδες τοπικές συνταγές,είτε στην ζαχαροπλαστική είτε στην αλμυρή κουζίνα,όπου και εκεί βρίσκουν την θέση τους.Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των καρυδιών είναι εώς και 15 φορές πιο ισχυρά από την βιταμίνη Ε.Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την τακτική τους κατανάλωση με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων ,καρκίνου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.Θα βρείτε καρυδόψιχα σπασμένη στο χέρι σε βάρος 220γρ συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας αντίστοιχα. 

error: Content is protected !!