Πετιμέζι Κρητης

Κωδικός προϊόντος: f74f152f315d Κατηγορία: Ετικέτες: ,

Περιγραφή

Το πετιμέζι παρασκευάζεται από σταφύλια κόκκινα και λευκά,πλούσια σε σάκχαρα και μεγάλης θρεπτικής αξίας,γιατί περιέχουν τα σπουδαιότερα άλατα και ιχνοστοιχεία καθώς και πρωτεϊνη,υδατάνθρακες,ασβέστιο,φώσφορο,σίδηρο, βιταμίνες καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες.Βράζοντας τα σταφύλια,παρασκευάζουμε από το χυμό τους το πετιμέζι,το οποίο χρησιμοποιούμε για να αντικαταστήσουμε άλλες γλυκαντικές ουσίες.Χρησιμοποιείται σκέτο διαλυμένο σε νερό,ζεστό σαν ρόφημα ή κρύο σαν αναψυκτικό.Στα άλλα ροφήματα (γάλα,τσάι,καφές),σε κέικ,ανακατεμένο με ταχίνι στο γιαούρτι και στα δημητριακά καθώς και στην παραγωγή παγωτού αντί ζάχαρης ή σαν σιρόπι.Αποτελείται από συμπυκνωμένο χυμό σταφυλιού,χωρίς συντηρητικά.Θα βρείτε πετιμέζι έψιμο σταφυλιού από τα Χανιά Κρήτης  καθώς και ιδιαίτερα συμπυκνωμένο πετιμέζι από τις Αρχάνες Ηρακλείου,ενός μικρού παραγωγού.Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε!!ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ:Για περίπου 180ml:Σέ ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα,σταδιακά με την ακόλουθη σειρά,1 κουτ.σούπας μουστάρδα απαλή,1 κουτ.σούπας πετιμέζι,30ml μηλόξυδο,1 κουτ.γλυκού ξύσμα βιολογικού πορτοκαλιού(ακέρωτου),120ml ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο.Για να γίνει πιο δεμένη η σάλτσα,χτυπάμε τα υλικά στο μούλτι(σταματώντας κάθε τόσο την λειτουργία του ώστε να προσθέτουμε σταδιακά τα υλικά), ή στο μπλέντερ.Ταιριάζει με ρόκα ή σπανάκι αλλά και πλάι σε ψητό χοιρινό.

 

error: Diktamo