Ψαρόσουπα με καστανό ρύζι
Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 15΄
Υλικά για 4 μερίδες
• 1 ½ κιλό μπακαλιάρο καθαρισμένο και κομμένο στη μέση
• 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
• ½ ματσάκι σέλινο
• 4 καρότα μεγάλα
• 4 μέτριες πατάτες
• ½ φλιτζ. καστανό ρύζι Fytro
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• Λεμόνι
Εκτέλεση
1. Βράζουμε 2 λίτρα νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο, τις πατάτες και το καστανό ρύζι Fytro και αφήνουμε να βράσουν για 45΄.
2. Μόλις βράσουν τα βγάζουμε και ρίχνουμε το ψάρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 30΄.
3. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο το ψάρι με το ζωμό, τα λαχανικά, τις πατάτες και το ρύζι. Ή σερβίρουμε τη σούπα σε βαθύ πιάτο και χωριστά το ψάρι.
Σημείωση
Για μια μερίδα αντιστοιχούν: 150 γραμ. ψάρι, 1 καρότο, 1 πατάτα και 1 φλιτζάνι σούπα. Αν σας αρέσει το σέλινο, βάλτε όσο θέλετε να βράσει με τα υπόλοιπα λαχανικά, χοντροκομμένο.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν την καρδιακή λειτουργία, έχουν προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον σακχαρώδη διαβήτη, ενώ παρουσιάζουν και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Επιπλέον, η συνταγή αυτή παρέχει βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη όραση και βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Λόγω των λαχανικών και του καστανού ρυζιού, μας εφοδιάζει με πολύ υψηλή ποσότητα μονάδων ORAC και με επιμέρους θαυμάσιες αντιοξειδωτικές ενώσεις (φλαβονοειδή και β-καροτένιο). Η ενισχυμένη αντιοξειδωτική προστασία που προσφέρει η συνταγή έχει ως αποτέλεσμα την ευεργετική δράση τόσο στη λειτουργία της καρδιάς, όσο και στην πρόληψη από διάφορες μορφές καρκίνου.
ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ (in vitro): 5.194
Πηγή: logodiatrofis.gr